Branża spożywcza, kosmetyczna oraz farmaceutyczna wymagają od producentów wdrożenia odpowiednich procedur, aby produkty dostarczane do klientów były bezpieczne. Związane jest to ze specyfiką wytwarzanego towaru, którego jakość odgrywa ogromne znaczenie. Zasady oraz procedury obowiązkowe wprowadzane przez kierowników firm produkcyjnych opisuje gmp pqr czyli Dobra Praktyka Produkcji określająca kontrolę jakości produktu.
Zgodnie z zarządzeniami kontrola produktów powinna przebiegać wieloetapowo – wewnętrznie i zewnętrznie. Niestety nie każdy pracownik może brać udział w wykonywaniu tego typu zadań, ponieważ niezbędna jest deklaracja osoby wykwalifikowanej, aby dopuścić danego pracownika na stanowisko kontrolera jakości. Zatem wybrani pracownicy powinni przejść specjalistyczne szkolenia dla audytorów wewnętrznych, aby w odpowiedni sposób kontrolować proces produkcji w firmie.
Jest to obowiązek, który spełnić musi każdy kierownik firmy produkcyjnej działającej w wyżej wymienionych branżach. Dodatkowym elementem kontrolującym bezpieczeństwo produktów oraz ich produkcji są audyty zewnętrzne. Wszystkie te działania mają na celu poprawić jakość wytwarzanego towaru oraz zapobiegać trafieniu na rynek wadliwych sortów.
W obecnych czasach przykłada się ogromną uwagę temu jakie produktu trafiają na polski i zagraniczny rynek. Dzięki tym działaniom znacznie poprawiła się jakość towarów, z których korzystają klienci każdego dnia. Prowadzenie działalności zgodnie z zasadami opisanymi w Dobrej Praktyce Produkcji nie tylko sprawia, że w danej fabryce produkowane są dobre towary, ale również zwiększa zadowolenia wśród klientów, a to wpływa na rozwój firmy.
Działanie wbrew ogólnie przyjętym zasadom może przynieść wiele negatywnych skutków dla całej firmy – należą do nich konsekwencje prawne. Wprowadzenie na rynek produktów niskiej jakości, które nie mają potwierdzonego pewnego bezpieczeństwa może prowadzić do zamknięcia firmy. Warto zatem dbać o zadowolenie swoich klientów poprzez skupienie się na wysokiej jakości.